Nieuws over watersnood maakt plaats voor de “Grote Oorlog

De rubriek Nieuws van Toen is aan de hand van archiefstukken en krantenberichten uit 1916, opgezet als wekelijkse terugblik op de actualiteit van precies 100 jaar geleden. Dit is de laatste aflevering.

Half november 1916. Langs de Zuiderzeekust wordt nog hard gewerkt aan de versterking van dijken. Voor de talloze Noord-Hollandse gezinnen die bij de stormvloed van 14 januari hun huis of vee zijn kwijtgeraakt, is de ramp nog lang niet lang niet voorbij. Dat geldt nog sterker voor de nabestaanden van de verdrinkingsslachtoffers. Maar voorpaginanieuws is de watersnood niet meer.

De krantenkoppen gaan weer over de grote oorlog in Europa en de gevolgen voor Nederland, zoals voedselschaarste en distributiemaatregelen. Niemand kan voorzien dat de oorlog pas halverwege is. Ook al blijft ons land neutraal, het geweld komt af en toe heel dichtbij. Zo gaan in 1916 op zee minstens tien grote Nederlandse schepen verloren door torpedo’s van Duitse onderzeeboten.

Terwijl de inwoners van het watersnoodgebied het gewone leven weer proberen op te pakken, speelt zich in de loopgraven in Vlaanderen en Noord-Frankrijk een drama van nog een paar maten groter af. Daar hebben de Duitse troepen zich ingegraven tegenover de Fransen en de Engelsen. Tussen juni en november 1916 boeken de laatsten een paar kilometer terreinwinst tijdens de roemruchte Slag aan de Somme. De tol aan mensenlevens alleen al daar, in die vijf maanden: ruim een miljoen.

Foto in het Nieuwsblad voor Oost-Indië, 8 november 1916.

46-2-delpher-telegraaf-15-11-1916-ddd_110549140_mpeg21_p001_image

Voorpagina van De Telegraaf van 15 november 1916.

Meer Nieuws van toen >